WAGC 2013

Kanin laddar inför World Amateur Go Championships!

Träning på SISU

Publicerad 2013-06-03 17:10:00 i Träning

Idag företog jag mig den mödosamma resan ut till Shanghai International Studies University (SISU) för att delta i deras träning. Det tar ungefär 1h på tunnelbana inklusive ett byte samt en 10 minuters taxiresa att ta sig dit från Zhongshan Park där jag bor. Eftersom de börjar sin träning klockan 6 fick jag åka under rusningstrafik vilket innebär att man får stå hela vägen i ett svettigt hav av människor. Men jag lyckades pula upp min smartphone och lösa lite liv- och dödproblem på vägen, så det kändes okej med den långa resan.
 
Deras träning går till så att de spelar partier i en inbördes liga medans coach Sun övervakar. Sedan går de igenom sina partier och får tips och råd från coachen. Om de vill öva ytterligare på t.ex. läsning eller gå igenom proffspartier får de göra det på egen hand bäst de vill. De flesta i lagets läsning är dock oerhört skarp redan.
 
Jag fick spela mot en stark 5d vars namn jag inte minns. Han utmanade mig först på armbrytning och det gick väl lite sådär för honom men sen fick han revansch på brädet. Partiet finns nedan i bildformat och som SGF här.
 
 
Fram till drag 18 är det nästan en helbrädesjoseki. När vit spelar springarhopp för att skydda hörnet med 20 utmanar svart 21 till strid och efter vits kontaktdrag på 22 är 23 ett aggressivt drag. Men när vit spelar tesujin på 32 ser det inte bra ut för svart och efter 33 kunde vit ha skurit på Q6 eftersom stegen funkar för vit - då hade partiet varit så gott som över till vits fördel. Istället spelade vit det mjukare draget 34 och gav svart en bra chans. Resultatet efter svart 63 är bra för svart, vits poäng i hörnet är alldeles för få för att ge svart så mycket tjockhet och vits K3-sten är avskuren. Det vit kan glädja sig åt är sente och fram till svart 77 är partiet fortfarande ganska jämnt om än något bättre för svart. Jag överskattade docks svarts ledning och trodde att jag var tvungen att hitta på något drastiskt, så jag invaderade med C17 etc. Vit ska leva i ko men råkade spela H19 istället för H18 och dog utan kompensation. Då var partiet över och jag gav upp. Men även om det blir ko är det inte bra för vit - istället för att invadera borde vit enkelt spela hane på B15 och försöka ta ikapp partiet i slutspelet.
 
På hemvägen åkte jag buss tillsammans med den koreanska utbytesstudenten som också varit med på träningen (min pargopartner som jag nämnde i mitt förra inlägg). Hon och jag löste liv- och dödproblem tillsammans och här nedanför är ett som jag tyckte var intressant:
 
Svart att döda.
 
Det ser ganska enkelt ut, men det är lätt att bedraga sig. Svart kan döda utan ko.
 
Imorgon spelas Shanghais stadsliga. Jag är med i laget som representerar Xuhui-distriktet men har hittills inte fått spela någon rond, men det är i varje fall väldigt roligt att vara med och kolla och disskutera på partierna efteråt. Vem vet? imorgon kanske jag får spela också.
 

Kommentarer

Postat av: Shakti

Publicerad 2013-06-04 22:57:50

Bra grejer!

Lurigt problem, men here goes:

S4 verkar öppna upp alla variationer för svart, om S2 så R1, P1 så T2, S2, R1 osv, kanske.Svar: Shakti too strong! Precis, S4 är draget man måste börja med och det kan vara ett typiskt drag som är svårt att hitta.
Kanin

Postat av: hej

Publicerad 2013-06-05 06:51:45

Du får ta en sväng förbi Fukuoka på vägen dit så kan jag spöa dig i ett parti fylle-enfärgsgo :p

Svar: Hej, hej!
Många flyg från Shanghai till Sendai går faktiskt via Fukuoka, men jag tror jag ska flyga till Tokyo och ta tåget till Sendai. Så det blir nog ingen fylleenfärgsgo den här gången :( Om du inte tar dig upp och hälsar på under turneringen förstås :)
Kanin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kanin

Charlie Åkerblom är 4 dan och har spelat go i 10 år. 2013 representerar han Sverige i amatörvärldsmästerskapen i go.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela