WAGC 2013

Kanin laddar inför World Amateur Go Championships!

Ännu en goliga

Publicerad 2013-06-25 14:32:00 i Allmänt

I söndags var jag och besökte min vän Thomas Xus gosalong. Den ligger lite opraktiskt till från där jag bor och det tar nästan en timme att ta sig dit så jag åker inte dit så ofta. Det är en väldigt trevlig gosalong med sköna stolar och gott grönt te. Dessutom kommer det ofta dit proffs som man kan köpa lektioner av - men man kan även kolla på när de spöar upp någon annan amatör som köpt ett teaching game. Nu verkar det som att jag ska börja undervisa i engelska på en skola i samma område som salongen, så i framtiden kommer jag nog kunna besöka den lite oftare.
 
Den här gången åkte jag dit för att delta i en amatörgoliga som anordnas tillsammans av ett gäng goklubbar. Jag spelade tredjebrädet för Thomas lag och jag behöll ansiktet när jag lyckades slå min motståndare med 4,5 poäng. Det var dock ganska nära att jag förlorade. Jag tog en ganska bekväm ledning i öppningen och fick misshandla hans form ganska rejält och efter det slappnade jag av lite för mycket. Han spelade en skarp sekvens och tog ifatt igen. Som tur var hade han inget vidare slutspel och jag lyckades säkra vinsten.
 
Här är några bilder från söndagen:
Det är nästan lika roligt att kolla på partier som att spela själv.
 
12 år och 5 dan. Inte illa!
 
Polaren Lu Ping (till vänster med glasögon) spelade stabilt och tog en poäng till vårt lag.
 
 
Luo Xihe - En Maverick på gobrädet

Idag gick jag igenom ett parti från kinesiska A-ligan mellan Luo Xihe, 9p och Kang Dongyun, 9p. Luo Xihe är känd i kina för att han spelar otroligt snabbt och kreativt, samt för att vara ojämn. På en bra dag kan han slå de bästa spelarna i världen med lätthet och på en dålig dag kan han förloral lika enkelt. En sak är dock säker: han spelar aldrig tråkig go!
 
Partiet som hittas här börjar med att Luo Xihe tar utsida medans Kang Dongyun tar poäng. Efter att Kang ignorerar vits peep på botten ser partiet bra ut för Luo. Efter en leaning attack på vänstersidan inleds en intressant fight och Luo attackerar oerhört starkt på botten vilket leder till en ko och ett stort byte. Efter det offrar vit några stenar för att ta sente och efter en mindre lyckad invasion på toppen av vit inleds slutspelet med svart i knapp ledning. Vit försöker skära av svart i mitten för att ta ifatt men efter att svart spelar en snygg dubbelhane är partiet så gott som över och vit tvngas ge upp! Motståndare till dålig form kan gotta sig i att det är en tom triangel som vit spelade tidigt i partiet som till sist blir vits fall.
 
Vit spelade den markerade stenen men gav strax därefter upp. Kan du hitta vad svart har för sekvens för att vinna partiet?
 
 

Kolla på proffspartier med kompisar

Publicerad 2013-06-20 17:49:21 i Allmänt

Hej hopp!
 
Idag kom min kompis Yao 'Judy' Yun över för att kolla på finalen av Chunlan Cup. Hon är en 5d-spelare från Shanghai som också undervisar i go på nätet. Hon spelar som 'gotutor' på KGS.
 
Finalpartiet var spännande, båda spelarna är duktiga fighters. Den ena, Lee Sedol, är redan en legend och hans stil är att spela mycket komplicerade varianter. Hade han vunnit idag hade det blivit hans femtonde internationella titel.
 
På andra sidan brädet hade vi Chen Yaoye, en stark spelare från Kina som tidigare inte vunnit någon internationell titel. Chen är känd för sin stabila stil och starkt slutspel.
 
Finalen, som spelas som bäst av tre, var ställd 1-1 innan dagens parti. I första partiet vann Chen förvånansvärt enkelt och i andra partiet vann Lee Sedol genom att döda en stor grupp i ko. I det sista finalpartiet blev det mycket spännande när det först såg bra ut för vit sen för svart, sen för vit, sen för svart, sen för vit... De är verkligen duktiga på att hitta fantastiska sekvenser på brädet men i slutändan blev det Chen Yaoye som segrade genom att helt enkelt låta vit komma ut med en stor grupp i mitten som han hade jagat och istället bara ta poäng på ovansidan.
 
Det är roligt att kolla på proffspartier med Judy, för hon kommer alltid på många intressanta sekvenser. Hon har spelat go sen hon var liten och är väldigt duktig på form och inte så pjåkig på läsning heller.
 
Lite gamla bilder
 

I några tidigare blogginlägg berättade jag om träningen ute på SISU. Här nedan är några bilder från träningsrummet som ligger under läktarna till deras fotbollsplan. Några Svenskar har varit där förut och kommer känna igen sig.
 
 
 

Schack som avslappning
 
På sistone har jag börjat spela lite schack på nätet som avslappning mellan gotränandet. Det är ganska mysigt att vara nybörjare igen och bara famla sig fram. En praktisk grej med schack är att man kan hinna med ett parti på 10 minuter. Ett goparti blir alltid ett företag även när man spelar snabb blitz. När jag spelar schack spelar jag uteslutande med 5 minuter på klockan för vardera spelare med 2 sekunders Fischer. Min rating på chess.com just nu är 1120 typ. Vilket jag gissar är typ motsvarande 15k?
 
Nyligen läste jag att Tiger Hillarp-Persson, tidigare Svensk mästare i schack även spelar go och är runt 1 kyu. Vore trevligt att träffa honom nån gång!
 
Ett roligt goproblem
 
 Svart att få ko.
 
Det här problemet kommer från ett parti som jag spelade med Fredrik Blomback idag på nätet. Svart ser ganska död ut men det finns en ko. Det är lite klurigare än vad det ser ut vara.
 
Nu är det läggdags, god natt!

Tangqiao Cup

Publicerad 2013-06-12 17:42:00 i Turnering

Glad drakbåtsfestival!
 
Det har gått nästan en vecka sen mitt senaste inlägg. Jag hoppas på att kunna skriva oftare än så i framtiden.
 
Igår och i förrgår deltog jag i en turnering som heter Tangqiao Cup. Det är en blandad turnering med både amatörer och proffs. De flesta representerar ett lag som kan vara en goklubb eller en stad, men man kan också representera sig själv. Turneringen är indelad i tre grupper: barn, vuxna herrar, vuxna damer och seniorer. Jag representerade mig själv i gruppen vuxna herrar. Samtliga som deltar i den gruppen är 5d eller starkare, så det är en ganska tuff turnering. Efter åtta ronder slutade jag med fyra vinster och fyra förluster, vilket är ett helt okej resultat. Men jag är inte så nöjd med tanke på att jag inte fick möta någon 6d+.
 
Första ronden.
 
Här nedan följer mitt parti från första ronden (det som syns på bilden), jag är vit. Partiet finns som SGF här.
 
 
Efter att svart spelar atari med 41 ser partiet inte så bra ut för vit. Istället för 26 borde vit nog ha skurit på utsidan på P2 istället. Men svart 47 är nog ett litet överspel och det blir irriterande för svart när vit skär igenom med 48. Fram till drag 64 har vit säkrat en hel del poäng på högersidan och kan vara nöjd. Svarts situation är dock inte så pjåkig heller, fram till det dåliga draget 73. Om det var jag som spelade svart hade jag tveklöst hoppat på O15, vilket är en nyckelpunkt för att utvidga svarts moyo. Svart låter senare vit förstöra moyon med 88 etc i hopp om att skärningen på 109 ska ge honom en bra attack. Men vit 110 och sen 112 är en bra sekvens och efter att vit helt enkelt offrar fyra stenar med 120 och får koppla samman är partiet väldigt svårt för svart. Vit får dessutom alla de stora slutspelspunkterna och vinner med bekväma 8,5 poäng.
 
Karaeoke med SISU's golag

I lördags begav jag mig åter ut till Shanghai International Studies University för att spela go och delta i deras avslutningskalas som de hade för studenterna i goklubben inför sommaren. Vi sjöng karaeoke i flera timmar och åt sedan middag tillsammans. På middagen dök även Wang Youxia 4p, som ibland tränar laget, upp. Han är ett väldigt starkt proffs, ett av de starkaste från Shanghai. Efter ett antal öl frågade han mig om jag var intresserad av att byta engelskalektioner mot golektioner med honom. Vi skule i sånt fall träffas två gånger i veckan och studera tillsammans. Om detta blir till verklighet är det en fantastisk möjlgihet för mig att få träna med en jättebra lärare. Jag håller tummarna ;)
 
Ett svårt men lärorikt goproblem

Här är ett goproblem som jag tyckte var ganska svårt:
Vit att döda.
 
Problemet är svårt eftersom det är så stor öppen yta. Men med rätt dragordning är det förvånansvärt enkelt att döda svart.
 
Imorgon ska jag gå igenom några av mina partier från turneringen med lärare Wu. Tills dess, god natt!

Nationaldagsinlägg

Publicerad 2013-06-06 17:08:00 i

Grattis Sverige på din stora dag! Såhär på andra sidan jorden är det lätt att bli lite extra nostalgisk en dag som denna. Man sjunger nationalsången för sig själv och tycker att den där raden om din sol, din himmel, dina ängder gröna låter extra fin. Särskilt som det här i Shanghai bara finns oljud, smog och betong.
 
Som utlandsboende och flitig resenär är jag van vid att prata om Sverige med folk som aldrig varit där och som undrar nyfiket över hur vi har det: "Är det verkligen sant att det är gratis att gå i skolan i Sverige?", och jag har vant mig vid att känna en äkta stolthet över att kunna tala om att inte bara skola är gratis - även sjukvård, dagis, äldreomsorg, bibliotek och parker är sånt som vi inte behöver betala för. Jag kan även lägga till att vi är garanterade grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. Att vi kan känna oss trygga. Att vårt land värnar om de som har det svårt och att ingen i Sverige behöver svälta eller känna att de inte har en chans. Jag brukar säga att i Sverige håller vi hårt på moraliska värderingar, att vi känner ett gemensamt ansvar för samhället och att vi tar hand om varandra. Jag har vant mig vid detta, vant mig vid att känna mig stolt...
 
Men det är så med denna vana, precis som med så mycket andra invanda beteenden, att man fortsätter med den även när förutsättningarna förändras. Jag fortsätter berätta om mitt Sverige för den nyfikne som frågar, men för varje gång känns orden mer och mer urvattnade, mindre sanna. Och den stolthet som jag vant mig vid förbyts till en krypande känsla av obehag.
 
Idag sitter ett uttalat främlingsfintligt parti i riksdagen. Klyftorna i samhället ökar. Utsattheten hos de som har de svårast blir mer och mer påtaglig. Jag tvingas från en annan världsdel läsa om upplopp, stenkastning och bilbränningar. Om systematiska id-kontroller i tunnelbanan. Hur vårdsystemet har tappat greppet om vad som är vårdens syfte. Hur drömmen om ett fritt och värdigt samhälle där människor tillåts leva lyckliga och trygga krossas av en aldrig sinande jakt på ekonomisk tillväxt.
 
Jag hoppas fortfarande på att vi ska vakna. Att vi ska se att vi bara har en planet och att vi inte kan leva på den utan att lära oss att dela, att idka återhållsamhet och att älska varandra. Tills vidare årervänder jag till gobrädet.
 
Och så lite go också!
 
Som jag skrev i mitt förra inlägg var det stadsliga i Shanghai under tisdagen. Ligan spelas varje tisdagkväll på olika platser varje vecka. Lagen representerar olika stadsdelar och består av en blandning amatörer och proffs. Det är fyra vs fyra i varje rond och lagkaptenen tar ut vilka som får spela. Jag är som sagt med i laget som representerar Xuhui-distriktet men har hittills inte fått spela en enda rond. Nästa vecka kanske :) Lagkaptenen för vårt lag, och min tidigare granne, är Wu Zhenyu 2p.
 
Wu Zhenyu, 2p, står bakom sin gamle elev Jiang Weijie, 9p
 
Lärare Wu har varit den i Kina som lärt mig mest om go så jag har mycket att tacka honom för. Han har en väldigt speciell stil som är starkt baserad på läsning och att döda stora grupper. Det är tack vare honom som jag spenderat så mycket av min gotid på liv- och dödproblem. Han brukar skratta och säga att jag inte har någon power på gobrädet.
 
Eftersom det är nationaldagen idag tänkte jag dela med mig av ett liv- och dödproblem som jag upptäckte igår när jag tittade på ett internetparti som spelades av Fredrik Blomback, 6d och svensk mästare.
 
 
Vit ser ut att vara död, men om han hittar rätt dragordning kan han leva. Fredrik, som spelade vit, missade tesujin eftersom det var ett blitzparti och dog men vann ändå partiet för att han är så stört stark :)
(EDIT: La till en sten för att det skulle bli clean life.)
 
Jag fick reda på idag att jag kan ta en killes plats i en goturnering som spelas mån-tis nästa vecka. Turneringen heter Tangqiao Cup och är en blandad amatör- och proffsturnering. Förra årets vinnare var den legendarisk Hu Yuqing, 8d. Jag var med förra året också och slutade på 4-3. Hoppas att jag kan bättra på det resultatet i år!

Träning på SISU

Publicerad 2013-06-03 17:10:00 i Träning

Idag företog jag mig den mödosamma resan ut till Shanghai International Studies University (SISU) för att delta i deras träning. Det tar ungefär 1h på tunnelbana inklusive ett byte samt en 10 minuters taxiresa att ta sig dit från Zhongshan Park där jag bor. Eftersom de börjar sin träning klockan 6 fick jag åka under rusningstrafik vilket innebär att man får stå hela vägen i ett svettigt hav av människor. Men jag lyckades pula upp min smartphone och lösa lite liv- och dödproblem på vägen, så det kändes okej med den långa resan.
 
Deras träning går till så att de spelar partier i en inbördes liga medans coach Sun övervakar. Sedan går de igenom sina partier och får tips och råd från coachen. Om de vill öva ytterligare på t.ex. läsning eller gå igenom proffspartier får de göra det på egen hand bäst de vill. De flesta i lagets läsning är dock oerhört skarp redan.
 
Jag fick spela mot en stark 5d vars namn jag inte minns. Han utmanade mig först på armbrytning och det gick väl lite sådär för honom men sen fick han revansch på brädet. Partiet finns nedan i bildformat och som SGF här.
 
 
Fram till drag 18 är det nästan en helbrädesjoseki. När vit spelar springarhopp för att skydda hörnet med 20 utmanar svart 21 till strid och efter vits kontaktdrag på 22 är 23 ett aggressivt drag. Men när vit spelar tesujin på 32 ser det inte bra ut för svart och efter 33 kunde vit ha skurit på Q6 eftersom stegen funkar för vit - då hade partiet varit så gott som över till vits fördel. Istället spelade vit det mjukare draget 34 och gav svart en bra chans. Resultatet efter svart 63 är bra för svart, vits poäng i hörnet är alldeles för få för att ge svart så mycket tjockhet och vits K3-sten är avskuren. Det vit kan glädja sig åt är sente och fram till svart 77 är partiet fortfarande ganska jämnt om än något bättre för svart. Jag överskattade docks svarts ledning och trodde att jag var tvungen att hitta på något drastiskt, så jag invaderade med C17 etc. Vit ska leva i ko men råkade spela H19 istället för H18 och dog utan kompensation. Då var partiet över och jag gav upp. Men även om det blir ko är det inte bra för vit - istället för att invadera borde vit enkelt spela hane på B15 och försöka ta ikapp partiet i slutspelet.
 
På hemvägen åkte jag buss tillsammans med den koreanska utbytesstudenten som också varit med på träningen (min pargopartner som jag nämnde i mitt förra inlägg). Hon och jag löste liv- och dödproblem tillsammans och här nedanför är ett som jag tyckte var intressant:
 
Svart att döda.
 
Det ser ganska enkelt ut, men det är lätt att bedraga sig. Svart kan döda utan ko.
 
Imorgon spelas Shanghais stadsliga. Jag är med i laget som representerar Xuhui-distriktet men har hittills inte fått spela någon rond, men det är i varje fall väldigt roligt att vara med och kolla och disskutera på partierna efteråt. Vem vet? imorgon kanske jag får spela också.
 

Universitetsliga i Shanghai

Publicerad 2013-06-01 17:35:00 i Turnering

Idag begav jag mig till Tongji-universitetet i Shanghai för att kolla på säsongens sista rond av den nystartade go-universitetsligan i Shanghai. Till min förvåning fick jag dessutom spela på tredjebrädet för Shanghai International Studies University tack vare Sun Yuan, 4p som syns nedanför i bild och är deras coach. Lärare Sun känns nog igen av en del svenskar eftersom han var lärare under golägret i Shanghai som hölls 2009.
 
Sun Yuan, 4p
 
Min motståndare var en 5d-spelare från Tongji University som alltså spelade på hemmaplan. Partiet började med att han spelade fel i en joseki och när jag skulle straffa så råkade jag skapa en svag grupp. Jag använde mig av den så kallade "en svag grupp"-strategin och satsade allt på att denna grupp skulle klara sig undan hans attack medans jag girigt tog terrtorium på andra delar av brädet. Det gick vägen och jag, som spelade vit, vann till sist med 10,5 poäng.
 
Pargo
 
Efter partierna var det många som stannade kvar och spelade mer. Jag och en koreansk utbytesstudent spelade pargo mot en kinesisk 5d och 6d. Hon, min pargopartner, hade tydligen varit i Jeonju när jag var där på KPMC men vi hade inte träffats. Hon är tydligen också kompis med Diana Koszegi, 1p från Ungern.
 
Partiet finns här med några kommentarer från partigenomgången: http://eidogo.com/#BuT3gxv1
 
Pargo
 
Under middagen efteråt var lärare Sun sugen på att dricka öl och blev glad i hågen, då bjöd han in mig att komma och träna med deras universtietslag varje måndag och torsdag. Det ska jag göra!

Om

Min profilbild

Kanin

Charlie Åkerblom är 4 dan och har spelat go i 10 år. 2013 representerar han Sverige i amatörvärldsmästerskapen i go.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela